Noi apariții
Solomon Marcus
Academician, Profesor Universitar, Doctor în Matematică, Cercetător Interdisciplinar.
Născut pe 1 martie 1925, Solomon Marcus este fiul Simei şi al lui Alter Marcus. A urmat şcoala generală şi liceul în Bacău , absolvind Liceul „George Bacovia” (acum Colegiul Naţional „Ferdinand I”) în 1944. Între 1945 şi 1949 a urmat cursurile Facultăţii de Matematică, la Universitatea din Bucureşti, pe care o absolvă în 1949 cu Diplomă de Merit.
A fost numit Asistent universitar în 1950, Lector în 1955, Profesor asociat în 1964, Profesor în 1966, Profesor Emeritus al Universităţii din Bucureşti în 1991. A obţinut titlul de Doctor în Matematică în 1956, cu o teză despre „Funcţiile monotone cu două variabile".
În 1968 a obţinut titlul de Doctor docent al Universităţii din Bucureşti. A fost ales Membru Corespondent al Academiei Române în aprilie 1993 şi Membru Titular al Academiei Române (Academician) în decembrie 2001.
Printre domeniile sale de cercetare şi profesorat se numără diverse ramuri ştiinţifice, de la analiza matematică, informatica teoretică, teoria măsurii şi topologia generală, până la lingvistică, istoria şi filozofia matematicii, poetică, semiotică şi aplicaţii ale matematicii în ştiinţele naturii sau în ştiinţele sociale.
Încă de la începutul carierei sale, Solomon Marcus a dat dovadă de un interes profund în ceea ce priveşte problemele educaţiei şi de o puternică voinţă de a crea premisele unei relaţii deschise şi constructive între profesor şi elev/student.
Cărţile autorului:
- Răni deschise, 6 – eu doar întreb –
- Odiseea limbii latine
- Copiii sub agresiune
- Răni deschise 7
- Răni deschise, 5 – focul și oglinda –
- Zece nevoi umane
- Singuratatea matematicianului
- Limba română – între infern și paradis
- Nevoia de oameni, 1
- Răni deschise, 4 – dezmeticindu-ne –
- Răni deschise, 3 – depun mărturie –
- Răni deschise, 2 – cultură sub dictatură –
- Răni deschise, 1
- Educaţia în spectacol
Copiii sub agresiune
Una dintre temele care revin în aceste ample discuţii este calitatea manualelor care poartă în mare măsură răspunderea ruperii legăturilor umane dintre profesor şi elev, transformându-se în nişte chingi care interzic, prin insuficienţa marjei de libertate, funcţionarea bunului simţ şi a creativităţii. Am fost impresionată de faptul că, în această privinţă, comentatorii profesorului erau chiar mai radicali decât el, ajungându-se până la propunerea desfiinţării manualelor, pentru a nu mai împiedica adevărata comunicare, dacă nu sunt în stare să o ajute să se producă. Şi chiar dacă nu se va merge niciodată atât de departe, profesorii – şi mai ales superiorii lor – trebuie convinşi că nu sunt obligaţi să se cramponeze de manual şi de norme pedagogice înguste şi anchilozate; că regulile ţinerii unei ore nu trebuie să fie gratiile unei cuşti în care să-şi propună să introducă elevii; că ştiinţa pedagogiei este cu atât mai eficientă, cu cât este în stare să devină o artă, arta întâlnirii la mijlocul drumului dintre profesor şi elev în bucuria de a învăţa, în sensul tranzitiv şi intranzitiv al verbului.
Educaţia în spectacol (ediție 2010)
Educaţia în spectacol (ediție 2011)
„Cartea include dezbaterile pe care le-am avut cu oameni ai şcolii în anii 2009 şi 2010 şi exprimă pariul meu educaţional, pentru care am primit în octombrie 2009 Premiul LYKEION al Alianţei Colegiilor Centenare.”
Solomon Marcus
Limba română – între infern și paradis
“„Ce se întâmplă cu limba română în condițiile integrării europene și ale globalizării de toate felurile, economice, financiare, politice comunicaționale, informaționale, computaționale, cognitive și culturale? Iată prima întrebare care ne preocupă și la care începem prin a ne referi la aventura noastră personal cu limba română. Dar ne preocupă și alte probleme, cum ar fi: rămâne limba română numai un instrument de comunicare practică sau reușim s-o salvăm și s-o transmitem noilor generații în toată splendoarea ei culturală și spirituală, cu tot trecutul ei glorios? Cum să facem față ofensivei vulgarului care se manifestă în practica lingvistică de fiecare zi, pe stradă și în mass-media (televiziunea și internetul sunt deopotrivă contaminate de acest flagel) ca urmare a propagării fenomenelor de incultură și semianalfabetism, consecință a eșecului educațional?”
Solomon Marcus
Nevoia de oameni
„Copil fiind, sufeream dacă, ieşind din casă, nu întâlneam, pe uliţa care şi azi se cheamă strada Iernii, alţi copii. Începeam a-i striga, chemându-i la joacă. Apăreau imediat pe la ferestre, de prin curţi, bucuroşi şi ei de chemarea mea, pentru înălţarea unui zmeu sau pentru un joc de-a v-ați ascuns. Această nevoie de fiinţe umane cu care să avem o senzaţie de a fi împreună într-un anume joc s-a păstrat pe tot parcursul vieţii, dar semnificaţia lui împreună s-ametamorfozat și s-a îmbogăţit mereu, jocul a fost mereu altul. Nevoia de oameni care la rândul lor să aibă nevoie de noi ne ajută să dăm un sens vieţii.”
Solomon Marcus
Odiseea limbii latine
În clipa când s-a pus problema discutării noilor planuri-cadru și latina a fost eliminată din curriculum, Solomon Marcus s-a implicat în susținerea păstrării acestei discipline de studiu la gimnaziu, motivând că este extrem de important ca toți elevii din școala românească să știe de unde vine poporul căruia îi aparțin și limba pe care ei o vorbesc. Acest aspect fundamental de cultură identitară devine, în procesul de învățare, decisiv pentru legarea domeniilor cunoașterii, așa cum le-a structurat școala, în arii curriculare, asigurând înțelegerea limbii materne și a limbilor străine, dar și elemente din sfera altor discipline, în manieră transdisciplinară. De fapt, Solomon Marcus a considerat că această disciplină de studiu este una cu un mare potențial de a deschide perspectiva transdisciplinară în procesul de învățare, având un rol integrator. Latina are nu doar o componentă comunicativă, ci și una culturală, acționând în multiple puncte nevralgice ale sistemului de educație actual, dar în primul rând fiind o punte solidă în abordarea transdisciplinară a cunoașterii.
Conf. univ. dr. Mina-Maria Rusu
Opere alese. Informatică. Selected Papers. Computer Science - Volumul 1
„Profesorul Solomon Marcus a lăsat în urma sa o operă imensă, întinsă pe multe decenii, prinsă în sute de articole de specialitate și mii de intervenții în presă și acoperind mai multe domenii – (analiză) matematică, lingvistică (matematică), poetică (matematică), informatică, semiotică, istoria și filosofia științei, aplicații ale matematicii și informaticii, educație etc.
Volumele de față încearcă să contureze o imagine a contribuțiilor profesorului Solomon Marcus la informatică – de la automate și limbaje formale, din primii lor ani de dezvoltare, la bioinformatică, direcție de cercetare în plină creștere la vremea noastră. Împreună cu bibliografiile de la sfârșitul volumului al doilea (lista tuturor articolelor de informatică și lista tuturor cărților la care Solomon Marcus este autor, coautor sau editor), aceste volume arată cât de mult îi datorează informatica (teoretică, dar nu numai) românească. Sunt încredințat că, în acest fel, cititorul va aprecia încă o dată acest lucru – eventual se va apropia de numeroasele probleme deschise care au fost formulate în aceste lucrări, multe nerezolvate complet sau chiar neabordate încă.” Gheorghe Păun (editor)
Opere alese. Informatică. Selected Papers. Computer Science - Volumul 2
Profesor desăvârșit, contagios, cu numeroși cercetători care se revendică a-i fi discipoli, din România până în Japonia și până în Canada, Solomon Marcus a introdus un ordin de mărime special în matematica românească, prin productivitate și ca impact (citări, continuări), dar impune și un nou ordin de mărime în ceea ce privește perenitatea operei sale. Pentru informaticieni, volumele de față sunt o dovadă și o provocare la a-l citi, reciti și continua.” Gheorghe Păun (editor)
Răni deschise 1
„Cuprinse într-un interval de aproape 40 de ani (1973-2011), scrierile de faţă exprimă reacţiile mele la evenimente cu care am fost contemporan sau la istorie şi la lecturi deosebite.”