Informatică

Filtre active

Pret 30,00 RON
 Gheorghe Păun

„Profesorul Solomon Marcus a lăsat în urma sa o operă imensă, întinsă pe multe decenii, prinsă în sute de articole de specialitate și mii de intervenții în presă și acoperind mai multe domenii – (analiză) matematică, lingvistică (matematică), poetică (matematică), informatică, semiotică, istoria și filosofia științei, aplicații ale matematicii și informaticii, educație etc.

Volumele de față încearcă să contureze o imagine a contribuțiilor profesorului Solomon Marcus la informatică – de la automate și limbaje formale, din primii lor ani de dezvoltare, la bioinformatică, direcție de cercetare în plină creștere la vremea noastră. Împreună cu bibliografiile de la sfârșitul volumului al doilea (lista tuturor articolelor de informatică și lista tuturor cărților la care Solomon Marcus este autor, coautor sau editor), aceste volume arată cât de mult îi datorează informatica (teoretică, dar nu numai) românească. Sunt încredințat că, în acest fel, cititorul va aprecia încă o dată acest lucru – eventual se va apropia de numeroasele probleme deschise care au fost formulate în aceste lucrări, multe nerezolvate complet sau chiar neabordate încă.”  Gheorghe Păun (editor)

Pret 30,00 RON
 Gheorghe Păun
„Un «invariant» al «stilului Marcus» este formularea de probleme deschise, sugerarea de direcții de cercetare. Vine aceasta, pe de o parte, din cultura matematică, lingvistică și informatică vastă a profesorului, dar ține și de personalitatea sa, veșnic în starea de mirare, cum îi plăcea să spună: mai ține și de formația de matematician, pentru care, în asemănare cu Moisil, nu există matematică aplicată și matematică pură, există numai matematică interesantă, de calitate, și opusul acestora. Orice întrebare este de interes, cu atât mai mult cele ingenioase, eventual «de frontieră», stabilind legături între domenii.

Profesor desăvârșit, contagios, cu numeroși cercetători care se revendică a-i fi discipoli, din România până în Japonia și până în Canada, Solomon Marcus a introdus un ordin de mărime special în matematica românească, prin productivitate și ca impact (citări, continuări), dar impune și un nou ordin de mărime în ceea ce privește perenitatea operei sale. Pentru informaticieni, volumele de față sunt o dovadă și o provocare la a-l citi, reciti și continua.” Gheorghe Păun (editor)