Marius Ciobotă

Marius Ciobotă

Marius Ciobotă este licențiat și master în Teologie ortodoxă (2004, 2007), iar din 2011 este doctor în Filologie al Universității din București. A debutat cu lucrarea Discursul omiletic din perspectiva științelor comunicării, București, Editura Universitară, 2012. A publicat studii în reviste de specialitate, iar articole scurte semnate de el au apărut în Ziarul Lumina al Patriarhiei Române și în Dilema veche. Predă omiletică și catehetică la Seminarul Teologic Ortodox din Buzău și slujește ca preot la parohia Adormirea Maicii Domnului – Broșteni din același oraș. Interesul său științific se manifestă la confluența unor domenii ca teoria comunicării, oratoria religioasă și stilistica.


Dintre cărţile publicate

  • Stilistica predicii
Pret de baza 34,00 RON Pret 17,00 RON

Pentru fiecare slujitor consacrat al amvonului, predica reprezintă atât un prilej de a-și educa în spirit creștin ascultătorii, cât și un mod de a se manifesta creator în limbaj. Devreme ce gândul este al lui Dumnezeu, limbajul este al celui care comunică oamenilor acest conținut spiritual. Așa se face că în marginea spuselor divine își poate găsi loc și omul. Conștiința profetului, bunăoară, era receptacolul unui mesaj puternic, însă difuz, care necesita o anumită organizare discursivă din partea noului său emițător. Deplin convinși, Apostolii vorbeau despre Învățătorul înviat, după ce toate tainele Evangheliei le primiseră întocmai de la El pe parcursul celor trei ani și jumătate de formare itinerantă prin cetățile lui Israel. În fine, ca veșnic discipol al Cuvântului, preotul își pune inima și cuvintele în slujba Acestuia, mizând pe o energie înrâuritoare ce nu îi aparține în totalitate. Aici apare, cu condiția ca omul să-i sesizeze puterile, aspectul ziditor prin frumusețe al limbii folosite pentru a întrupa adevărul divin. Dacă textele omiletice din trecut se limitau, în genere, la prezentarea dogmelor și a preceptelor creștine, excluzând adesea, chiar cu intenție, creativitatea în planul formei, predicatorii mai noi par să acorde cu mai multă ușurință drept de cetățenie, în discursurile lor, fenomenelor lingvistice care ies din tiparele statornicite.

Pret 29,00 RON
Stoc epuizat

Reunite într-o insolită poetică a exegezei evanghelice, glosele duminicale consemnate de Pr. Marius Ciobotă în „Taina Evangheliei” se prelungesc într-o adevărată experiență de cunoaștere lăuntrică, grație căreia se relevă dimensiunea tainică a realității.

Episodul de podcast, din seria Reziliența prin cultură, cu Pr. Marius Ciobotă, poate fi urmărit aici: https://youtu.be/j5MaTb82wms