ÎNGERII ȘI MISIUNEA LOR  DUPĂ ÎNVĂȚĂTURA PĂRINȚILOR BISERICII
Citește câteva pagini

ÎNGERII ȘI MISIUNEA LOR DUPĂ ÎNVĂȚĂTURA PĂRINȚILOR BISERICII

„În măsura în care suntem pe drum, orientați spre modelul nostru inaugural, îngerul ne apare în preajmă, ca o întruchipare a acestui model. A fi însoțit de înger înseamnă a umbla spre țintă cu țintă cu tot, a merge spre modelul care te însoțește. Avem un înger călăuzitor pentru că trăim, de la protopărinți încoace, sub regimul derivei; avem nevoie de un ghid, pentru că suntem, prin definiție, călători, ființe în trecere, duhuri itinerante.”

Andrei Pleșu

29,00 RON
cu TVA

„În măsura în care suntem pe drum, orientați spre modelul nostru inaugural, îngerul ne apare în preajmă, ca o întruchipare a acestui model. A fi însoțit de înger înseamnă a umbla spre țintă cu țintă cu tot, a merge spre modelul care te însoțește. Avem un înger călăuzitor pentru că trăim, de la protopărinți încoace, sub regimul derivei; avem nevoie de un ghid, pentru că suntem, prin definiție, călători, ființe în trecere, duhuri itinerante. Faptul de a fi uzat inadecvat de libertate a dereglat în noi funcția libertății, ne-a tulburat discernământul, a șters urmele unei posibile întoarceri vindecătoare la desăvârșirea dintâi. Avem nevoie de un înger păzitor, care să reanimeze instinctul libertății, care să fie corectivul discret al unui discernământ în derută. A-ți căuta îngerul e a căuta chipul auroral al libertății, a exersa stilul opțiunii corecte. Reflecția despre îngeri poate fi, vă asigur, o bună terapeutică pentru combaterea mediocrității intelectuale, de a cărei amenințare nu scapă nimeni.”

Andrei Pleșu

IML-JD
Fișa tehnică
Traducere din limba franceză
Miruna Tătaru-Cazaban
Coordonator de colecție
Miruna Tătaru-Cazaban
Ediție îngrijită de
Bogdan Tătaru-Cazaban
An apariție
2023
ISBN (Spandugino)
978-630-6543-38-0
ISBN II (Zeta Books)
978-606-697-161-4
Format
140 x 205 mm
Număr pagini
160
Tip copertă
Cartonată

„Totuşi, citindu-i pe Părinţii Bisericii, ni s-a părut că împrejurările epocii lor le-au atras atenţia asupra unor probleme pe care teologia ulterioară nu a mai considerat necesar să le trateze. Trăind în legătură cu mediile iudaice şi într-o lume păgână, participând, de altfel, la cea dintâi expansiune a creştinismului, atenţia li s-a îndreptat mai puţin asupra naturii îngerilor şi rolului lor liturgic, cât asupra misiunii lor în relaţie cu oamenii, în diferitele momente ale istoriei mântuirii. (…) În ce ne priveşte, nu oferim un tratat complet de angelologie, ci un studiu privitor la misiunea îngerilor, întemeindu-ne pe sursele patristice pe care le-am considerat deosebit de bogate pentru această temă. Este clar că teologia primelor secole comporta încă destule tatonări asupra unor chestiuni pe care tradiţia ulterioară avea să le precizeze. Este deci de la sine înţeles că unele formulări pe care le citim trebuie să fie completate şi interpretate în lumina învăţăturii actuale a Bisericii.”

„Relaţia îngerilor cu Înălţarea are o semnificaţie mai profundă. Ea face parte din însăşi esenţa tainei, care nu constă doar în faptul înălţării lui Hristos cu trupul în mijlocul îngerilor, ci este, într-un sens mai teologic, înălțarea naturii umane, pe care Cuvântul lui Dumnezeu şi-a unit-o, deasupra tuturor ordinelor îngereşti, superioare acestei naturi. Avem aici o răsturnare de situaţie care constituie pentru îngeri o privelişte «neaşteptată».

 

„Rolul îngerilor Bisericilor începe, aşadar, cu mult timp în urmă, odată cu misiunea lor pe lângă sufletele încă păgâne. Apoi, acest rol îşi capătă întreaga semnificaţie odată cu pregătirea Botezului, în timpul catehumenatului. Regăsim astfel dimensiunea pregătitoare a misiunii îngerilor. Sfântul Ioan Hrisostom ne învaţă că «diaconul îi îndemna pe catehumeni să se roage îngerului păcii».”

 

„Sufletul se ridică, aşadar, preschimbându-se neîncetat, până la unirea cu Dumnezeu, în mijlocul lumilor îngereşti care strigă uimite: Quae est ista? Cum să nu ne amintim că l-am văzut în acelaşi mod pe Hristos Înviat urcând la Tatăl Său în mijlocul corurilor îngereşti, care îşi spun unele altora, cu admirație şi uimire: Quis est iste? Este vorba, de fapt, despre aceeaşi taină. Înălţarea sufletului urmează modelul Înălţării lui Hristos.”