Scrieri 3

Scrieri 3

Volumul 3 al Scrierilor lui C.D. Zeletin este alcătuit din două cărți, amândouă cu texte ale unui gen aparte, eseul-evocare, și anume Distinguo, Editura Vitruviu, 2008 și Rămânerea trecerii, Editura Spandugino, 2011.

Sunt tablete supuse unei grile care ține seama de adâncimea observației, măiestria artistică, de lapidaritatea și frumusețea limbii. Ambele se termină cu un mănunchi de interviuri.

47,00 RON
cu TVA
Stoc epuizat
  • Security policy (edit with Customer reassurance module) Security policy (edit with Customer reassurance module)
  • Delivery policy (edit with Customer reassurance module) Delivery policy (edit with Customer reassurance module)
  • Return policy (edit with Customer reassurance module) Return policy (edit with Customer reassurance module)

Volumul 3 al Scrierilor lui C.D. Zeletin este alcătuit din două cărți, amândouă cu texte ale unui gen aparte, eseul-evocare, și anume Distinguo, Editura Vitruviu, 2008 și Rămânerea trecerii, Editura Spandugino, 2011.

Sunt tablete supuse unei grile care ține seama de adâncimea observației, măiestria artistică, de lapidaritatea și frumusețea limbii. Ambele se termină cu un mănunchi de interviuri.

CZ-SCR-A03
Fișa tehnică
An apariție
2013
ISBN
978-606-8401-30-0
Format
10,5 CM x 17,0 CM
Număr pagini
974
Tip copertă
Cartonată

„Veșnic mă simt dator. Mai ales față de cei ce nu mai sunt. Nu știu ce conștiință, parcă venită din afară, mă pîtrunde convingându-mă că s-au dus în lumea de dincolo nerăsplătiți cum se cuvine pentru binele, mare sau mic, pe care l-am făcut oamenilor (...). Astfel am plătit datorii, dar sunt departe de a mă fi achitat. Probabil, atunci când am să plec, în loc de rămas bun voi înșira un lung șir de creditori, al căror nume memoria, pornită pe drumul stingerii, îl va pipăi cu degetele din ce în ce mai amorțite pe boabele mătăniilor ei de anahoretă (...). Deși retras din fire, mi-a fost dat să întâlnesc minuni de oameni ori – hai, să zic – oameni minunați, scriitori mai vârstnici decât mine. Aproape toți s-au dus; ce-am făcut pentru aminitrea lor? (...) Mai nimic, în afară că-i pomenesc în rugăciunile mele.”


„Sorin Lavric: Dacă v-aș cere să descrieți, cu ochi de medic, degringolada lumii de azi, ce diagnostic i-ați da?

C.D.Z. Dacă ar fi medicul care se înșală, aș oscila cu diagnosticul între: 1. Manie fără simptome psihiatrice, care e o nebunie manifestată prin excitație necontrolată, jovialitate tâmpă ori optimism excesiv, hiperactivitate și vorbărie. 2. Iresponsabilitate, adică absență a discernământului și a controlului de sine. Dar nu! Lumea noastră are câteva din aceste simptome, dar nu-i bolnavă, căci atunci n-ar mai încăpea-o spitalele (...). Luate împreună, simptomele de mai sus nu reușesc să contureze o entitate nosologică, adică o maladie. E o lume care, perfect conștientă de racilele ei, hamletizează imoral și cu nerușinare. Nu este iresponsabilă în sens morbid, căci are conștiința reperelor morale și justițiare, numai că le nesocotește cu cinism și obrăznicie...”

Acolada, II, 15

„Medic de mare prestanță, profesor universitar și cercetător, domnia sa este și scriitor dotat, dintr-o rasă, hélas, pe cale de dispariție. E un herald defazat al tradiției, un conservator cu toate riscurile pe care le incumbă o atare postură ce poate da contemporanilor impacientați senzația de excentricitate ori de-a dreptul de inutilitate (...).

Prin portretele domniei sale de o densă substanță, neconstrângătoare însă prin afirmație casante ori prin tușe pamfletare, ci mai totdeauna cumpătate, în duhul clasicității ce-l distinge, C. D. Zeletin își probează iarăși magnanimitatea.”

Gh. Grigurcu, p. 3, decembrie 2008 

Viața medicală nr.51-52

Italienista și scriitoarea Smaranda Bratu Elian, scria la apariția volumului Rămânerea trecerii că aerul propriu al tuturor textelor din volum „vine în bună măsură de la faptul că nu le lipsește un sâmbure autobiografic sau, mai corect spus, un miez trăit, de unde se deapănă o meditație care capătă îndată consistență și rost. Meditația e legată de oameni (...), de locuri, de limbaj și de arta cuvântului. Și toate sunt scrise într-o limbă extraordinară: bogată, imaginifică, unduioasă, cu un ușor parfum arhaizant, uneori apoftegmatică – limbă care nu constituie doar un model de scriere, ci și un model de relație cu limbajul. Lectura acestei cărți este o desfătare.”

p. 24, 23 decembrie 2011

Clienții care au cumpărat această carte, au cumpărat și