EM - Kim THÚY
Nou

EM - Kim THÚY

Copleșitoare mărturie asupra atrocităților săvârșite în timpul războiului din Vietnam și a consecințelor alunecării ireversibile în halucinanta spirală a dezumanizării colective, Em reconstituie o lume devastată sub asediul iraționalului, în care coexistă, paradoxal, binele și răul, iubirea și ura, frumosul și grotescul, gingășia și oroarea. Printr-o ingenioasă deconstrucție textuală, Kim Thúy eliberează firele narative din canavaua ficțiunii, creionând o galerie de vieți întretăiate, pulverizate pe toate continentele lumii și împovărate de amintirea unor experiențe terifiante, ale căror urme rămân adânc încrustate în suflet, asemenea unor răni veșnic deschise. 

18,00 RON
cu TVA
  • Security policy (edit with Customer reassurance module) Security policy (edit with Customer reassurance module)
  • Delivery policy (edit with Customer reassurance module) Delivery policy (edit with Customer reassurance module)
  • Return policy (edit with Customer reassurance module) Return policy (edit with Customer reassurance module)

Copleșitoare mărturie asupra atrocităților săvârșite în timpul războiului din Vietnam și a consecințelor alunecării ireversibile în halucinanta spirală a dezumanizării colective, Em reconstituie o lume devastată sub asediul iraționalului, în care coexistă, paradoxal, binele și răul, iubirea și ura, frumosul și grotescul, gingășia și oroarea. Printr-o ingenioasă deconstrucție textuală, Kim Thúy eliberează firele narative din canavaua ficțiunii, creionând o galerie de vieți întretăiate, pulverizate pe toate continentele lumii și împovărate de amintirea unor experiențe terifiante, ale căror urme rămân adânc încrustate în suflet, asemenea unor răni veșnic deschise. Orfanii războiului, aceste fragile „fărâme de viață”, trec prin întâmplări neobișnuite, marcate de căutări și irepresibile atracții sub semnul iubirii. De altfel, iubirea este singura șansă de salvare din infernul provocat de oameni în mijlocul unei naturi ultragiate, care se răzbună pe toți cei rătăciți, deopotrivă vinovați sau inocenți, în acest vid de umanitate.

Kim Thuy
EM-KT
Fișa tehnică
Traducător
Alina-Daniela Marinescu
An apariție
2022
ISBN
978-606-8944-97-5
Format
135 x 200 mm
Număr pagini
152
Tip copertă
Broșată

„Cuvântul em desemnează, în primul rând, fratele mai mic sau sora mai mică dintr-o familie; sau pe cel mai tânăr ori pe cea mai tânără dintre doi (două) prieteni (prietene); sau femeia într-un cuplu. Îmi place să cred că em este omonimul verbului aimer («a iubi») în franceză, la imperativ: aime («iubește»). Iubește. Să iubim. Iubiți.”

„Dacă cercetătorii ar fi auzit povestea de iubire dintre Mai și Alexandre, poate că sindromul Stockholm s-ar fi numit sindromul Tây Ninh, Bên Cui, Xa Cam… Mai, adolescentă hotărâtă, mânată de misiunea care îi fusese conferită, n-a știut să se ferească din calea iubirii și de absurditățile ei. Nu știa că dorințele inimii pot să orbească mai mult decât soarele de la amiază, fără s-o anunțe și fără să aibă vreo logică. Iubirea, la fel ca moartea, nu are nevoie să bată de două ori la ușă pentru a se face auzită.”

„Când privirea i s-a pierdut în cea a lui Tâm, conflictul interior dintre om și soldat a dispărut imediat. A avut dreptate să înfrunte nebunia umană și să păstreze ceea ce mai rămăsese din inocență. A treia zi, pilotul trebuia să revină la baza militară. I-a spus că se va întoarce. Tâm l-a așteptat trei ore, trei zile, trei ani. A continuat să-l aștepte, dar nu mai număra săptămânile, lunile, deceniile. Pentru că cele trei zile cu el duraseră o veșnicie, veșnicia ei.”

„Un fotograf a surprins imaginea flăcărilor reflectată în ochii ei; ea, cea care a traversat trei continente, un ocean, douăsprezece fusuri orare ca să se lupte împotriva destinului. E o mamă care se credea atotputernică, care voia să le asigure orfanilor săi un viitor, așa cum un părinte își salvează copilul, aruncându-l de la balconul unei case cuprinse de flăcări. Dar acum, dorind să-i facă să zboare pe aripile unui vultur uriaș, i-a ars de vii.”

„Abia așteaptă să se instaleze la locul său și să adoarmă înainte de decolare. Abia așteaptă să regăsească acest univers restrâns, unde are impresia că se află în propria intimitate, în timp ce, alături de ea, va auzi suspinul vecinului său, va simți cum cotul lui îl atinge inevitabil pe al ei și va recunoaște filmul pe care acesta l-a ales spre vizionare. Dar cu siguranță că și el o va auzi cum plânge în timp ce doarme.”

„… memoria este o caracteristică a uitării. Ea uită că toți vietnamezii, oriunde ar trăi, sunt urmașii poveștii de dragoste dintre o femeie din specia nemuritoare a zânelor și un bărbat din rasa dragonilor. Ea uită că țara a fost înconjurată cu sârma ghimpată care a transformat-o într-o arenă și că locuitorii ei s-au trezit dintr-odată că sunt dușmani, obligați să se lupte unii împotriva altora.”

Clienții care au cumpărat această carte, au cumpărat și