GAUDEAMUS 2017 – Lansare de carte: Am fost martor. Istoria literară ca depoziție, autor Mircea Anghelescu

Data : vineri, 24 noiembrie, 2017
Loc desfășurare : Romexpo – Târgul internațional Gaudeamus – Carte de învățătură 2017, Sala Bursa de Contacte

Vineri, 24 noiembrie, ora 19:00, la Spațiul de evenimente Bursa de Contacte, în cadrul Târgului internațional Gaudeamus - Carte de învățătură 2017, a avut loc lansarea volumului Am fost martor. Istoria literară ca depoziție, autor Mircea Anghelescu.

Vorbitori: Mircea Anghelescu, Liviu Papadima, Daniel Cristea-Enache.


„Până în 1990 am avut un soi de pact tacit al criticii, și anume critica negativă era de regulă evitată. După aceea, critica s-a transformat în bună măsură într-un martor al acuzării, a căpătat o vehemență care s-a considerat că atrage publicul și face plăcere cititorilor. Calitatea de martor al apărării vine, în cazul profesorului Mircea Anghelescu, tocmai din această imparțialitate. Avem datoria de a salva ce se poate salva din trecut, avem datoria de a reconstrui în propriul nostru ambitus cultural ceea ce a fost odinioară, lucru pe care profesorul Mircea Anghelescu îl face magistral. [...] Ceea ce caracterizează de multă vreme scrisul domniei sale este un soi de calmă erudiție, dacă se poate alcătui o asemenea sintagmă, o erudiție care nu vrea să copleșească cititorul cu falangele aruncate în război, de titluri, de note bibliografice, ci se păstrează totdeauna în perimetrul discreției.”

Liviu Papadima

„„Mircea Anghelescu mai are o caracteristică pe care o regăsim destul de rar la colegii noștri de breaslă. Nu numai aceea că are versatilitate stilistică, are mai multe registre de expresie, dar are și o foarte bună cunoaștere din interior a mai multor epoci literare și culturale și istorice decât este media cunoștințelor pe breaslă. [...] Mircea Anghelescu reușește să se deplaseze cu acest cursor critic și istoriografic pe aproape întreaga circumferință a istoriei literaturii române [...].”

Daniel Cristea-Enache

„ [...] încercând să găsesc un miez comun al acestor texte, mi-am dat seama că unul posibil ar fi acela de a găsi o modalitate de a exprima ceva dincolo de tipul de cronică, de eseuri, și care s-ar aduna într-o rezultantă care caracterizează ceva: o tendință dintr-o epocă, o prezență, un grup, o idee [...]. Adevărul este că un asemenea exercițiu al lecturii, cum este critica și istoria literară, devine o bucurie, o favoare, un spațiu privilegiat de odihnă și de resuscitare a unor vechi proiecte și idei de abia când se adună spre sfârșitul vieții, spre bătrânețe. Este un avantaj de care am profitat și care mi-a făcut plăcere.”

Mircea Anghelescu

Galerie foto

Galerie video