Reziliența prin cultură. Teodor Baconschi | DIFICILA REGĂSIRE A VIRTUŢII
![]() |
DIFICILA REGĂSIRE A VIRTUŢII — Un dialog despre Europa seculară, eroismul ucrainean şi sfârşitul imperiului rus | RON39 | Adaugă în coș |

Data :
joi, 2 martie, 2023
Loc desfășurare :
Spandugino Podcasts
Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.
De ce este atât de dificilă regăsirea virtuții în zilele noastre? Cât de important este dialogul în stabilirea unui diagnostic al lumii contemporane? Ar putea începe, oare, de la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un proces colectiv de regândire a virtuții? Dincolo de o anumită ambiguitate problematică, este posibil să rămână ceva neclar în marele tablou al acestui război? Cum am putea construi reziliența în fața marilor teste precum secularizarea, progresismul și hiper-modernitatea? Care dintre cele două ipostaze comunitare este mai importantă: Europa ca proiect politic sau Europa ca memorie spirituală? Pe firul unor întrebări esențiale, inspirate de arhitectura tematică a volumului „Dificila regăsire a virtuții”, dialogul dintre Teodor Baconschi, eseist, diplomat și istoric al religiilor, și Cristian Pătrășconiu, publicist și scriitor, explorează felul în care evenimentele recente au devenit un catalizator al conștiinței și al clarității morale, elemente atât de necesare în procesul de restabilire a ordinii internaționale și de regăsire a rădăcinilor creștin-democrate ale proiectului european.
0:00 Teodor Baconschi | DIFICILA REGĂSIRE A VIRTUŢII
8:53 „Virtutea în Occidentul contemporan este uzurpată de woke-ism și de parada de virtute, care e un fel de protestantism secularizat, un fel de reducere ideologică a conștiinței protestante a vinei și a culpabilității umane, care a fost trecută de la indivizi la civilizația noastră.”
16:37 „Virtutea era bruiată, în primul rând, de parada aceasta de false virtuți și de false victimizări în care trăiam, atmosfera aceasta în care toată lumea trebuia să conteste majoritatea morală tăcută, prin identificarea cu o minoritate presupus persecutată…”
27:16 „Un membru permanent al Consiliului de Securitate ONU – vorbesc de Federația Rusă – a făcut praf, călcând în picioare, Carta ONU. Și-a încălcat toate angajamentele prealabile pe plan internațional. A declanșat și un război murdar, în care populația civilă nu e nici pe departe o daună colaterală a conflictului între militari și țintă.”
37:45 „E raportul dintre trunchiul și coroana unui copac. Memoria spirituală este trunchiul care-și plonjează rădăcinile în trecutul consemnat, în trecutul asimilat istoriei prin documente. Iar proiectul politic a venit pe ruinele europene de după Al Doilea Război Mondial – lung război civil, de fapt – care a fost închis prin reconcilierea franco-germană, dar pentru o viziune creștin-democrată.”
44:06 „Într-adevăr, e o deșertificare spirituală în Europa de Vest. În cea de Est, există o relativă renaștere spirituală, dar totuși e și valul secularizării care vine, evident, peste noi. Și, cum vine din Vest, cei care sunt foarte atașați credinței creștine socotesc că Vestul e de vină pentru secularizare, deci Vestul e rău – și îmbrățișează teza lui Putin.”
Volumul „DIFICILA REGĂSIRE A VIRTUŢII — Un dialog despre Europa seculară, eroismul ucrainean şi sfârşitul imperiului rus” este disponibil aici: edituraspandugino.ro