Reziliența prin cultură. Cristian Ciocan | Violență și animalitate. Explorări fenomenologice

Data : miercuri, 22 februarie, 2023
Loc desfășurare : Spandugino Podcasts

Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.

Cum poate fi înțeleasă filosofic tema violenței? În ce fel poate fi ea explorată fenomenologic? Este oare violența intrinsec legată de animalitate? Există argumente pentru a susține că violența poate fi și un factor pentru progres, respectiv o condiție a creativității? Cum anume se constituie experiența vizuală a violenței de-a lungul mai multor tipuri de imagini de care omul contemporan este asaltat continuu? În jurul acestor teme de reflecție, inspirate de volumul „Violență și animalitate. Explorări fenomenologice”, dialogul dintre filosoful Cristian Ciocan, unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul fenomenologiei, și publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu prilejuiește o pasionantă incursiune  în țesutul ideatic al fenomenului violenței – care a impregnat întreaga istorie a omenirii –, reliefând rolul experienței trăite în justa înțelegere a diferitelor sale manifestări. 

9:29 „Dacă vorbim despre un ideal al păcii, ne-am plasa deja în postura de a ne asuma o antropologie optimistă: iată pacea eternă, iată omul – are în el vocația păcii. Este o asumpție speculativă, o proiecție. Sigur, fiecare în parte poate avea o astfel de aspirație. Dar unghiul pe care l-am asumat eu, acela fenomenologic, este unul mai degrabă descriptiv.”

17:31 „Faptul că, de mult timp, cunoașterea noastră este în slujba războiului, că avangarda științei este de multe ori în slujba industriei militare spune ceva despre cum funcționează cunoașterea și despre cum cunoașterea este de multe ori pusă în slujba violenței. Deci nu putem avea mari speranțe, nu putem avea mari iluzii...”

25:24 „În primul rând, dacă abordăm fenomenologic, ne retragem puțin din aceste poziționări ideologice, care – cumva – sunt înfierbântate, și încercăm să analizăm mai la rece. Analizăm întregul fenomenului. De regulă, problematizările despre violență se focalizează pe victimă. Mie mi se pare important să vedem fenomenul violenței într-un registru cu trei poli.”

33:21 „În mod cert, din ideologie trebuie să ieși. Aceasta are legătură cu faptul că în fenomenologie trebuie să lași jos orice preconcepție. Pornești în fața unui teritoriu necunoscut. Doar dacă e necunoscut poți să-l explorezi. ”

42:18 „Dacă putem să uităm violența, sigur că uităm, poate, violența directă. Dar suntem într-o perpetuă alimentare cu violență indirectă. Să ne gândim doar la violența imagistică. De ce filmele violente au atâta succes? Cei mai mulți dintre noi – din fericire, zic – trăim violența mai degrabă în sens imagistic.”

Cartea „Violență și animalitate. Explorări fenomenologice” este disponibilă aici: https://edituraspandugino.ro/perpetuo/210-violenta-si-animalitate-explorari-fenomenologice.html

Galerie video