Reziliența prin cultură. Elogiul moderației | Aurelian Crăiuțu

 
Elogiul moderației RON30 Tickets Not Available
 

Data : duminică, 10 iulie, 2022
Loc desfășurare : Spandugino Podcasts

Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară. 

Ce înseamnă pentru Aurelian Crăiuțu proiectul dedicat moderației și cum a evoluat acesta prin cărțile și eseurile publicate de-a lungul timpului? Cu ce intuiții a pornit la drum și cât de însemnată a fost influența marilor gânditori politici în conturarea așa-numitului „arhipelag al moderației”? Care este centrul de greutate al unui discurs pe tema moderației: individul sau colectivitatea? Moderația este o virtute care ține de nativitate sau mai degrabă de educație? Poate fi ea considerată o sursă de putere? A fi moderat înseamnă, totodată, a întrupa și ideea religioasă? În ce măsură liberalismul de astăzi poate fi considerat moderat? Dar conservatorismul? Cât de diferită este America din „visul” lui Aurelian Crăiuțu, în comparație cu Statele Unite pe care le-a cunoscut direct, în ultimele trei decenii? Este posibil un elogiu al moderației în absența unui elogiu al libertății? În jurul unor importante teme de reflecție, inspirate de noua ediție, revizuită și lărgită, a volumului „Elogiul moderației”, dialogul dintre Aurelian Crăiuțu, profesor universitar și strălucit cercetător al istoriei gândirii politice, și publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu prilejuiește o captivantă investigare a firelor de adâncime ce unifică perspectivele asupra moderației, reliefând importanța modelelor în construirea unui proiect politic bazat pe valorile liberalismului clasic, considerate fundamentale pentru orice societate liberă. 

0:00 „Elogiul moderației” cu Aurelian Crăiuțu

8:36 „Este foarte important să discutăm despre acele trăsături care conturează un temperament moderat. De exemplu, civilitatea. Raporturile dintre oameni trebuie să fie dominate de respectul pentru opiniile celorlalți, toleranță, politețe, gentilețe. Există și alte virtuți, care sunt adiacente.” 

20:16 „Mă simt foarte apropiat de valorile liberalismului clasic. Liberalismul clasic este un liberalism bazat pe drepturi individuale, separația puterilor, toleranță politică și așa mai departe. Acele valori sunt, pentru mine, valori fundamentale. Sunt valori fundamentale pentru orice societate liberă.” 

31:20 „Noi toți – cei care am vizitat America – am plecat la drum cu o imagine idealizată, care e normală. America, de fapt, e un simbol, nu e o țară. În plus, e un continent, nu e numai o țară. Acest lucru este foarte important de spus: America a fost, de la bun început, simbolul.” 

37:12 „Termenul de arhipelag al moderației este unul la care țin, pentru că descrie exact ceea ce am încercat să fac în această carte, ca și în celelalte cărți: «A Virtue for Courageous Minds» și «Faces of Moderation». De fapt, sunt niște galerii, niște portrete ale gânditorilor moderați.” 

46:22 „Există semințe ale moderației în religia creștină, dar există semințe ale moderației și în stoicism, și în confucianism, și în islam, și în alte religii, pe care nu le cunosc. Deci există aceste lucruri în toate religiile, de aceea, faptul că există o afinitate între moderație și aceste tradiții religioase, spirituale, atât de diferite, înseamnă, după opinia mea, că există o afinitate între moderație și religie.” 

55:35 „Eu cred că democrația liberală este, prin definiție, un regim al imperfecțiunii, un regim în care noi încercăm să trăim împreună, în ciuda viciilor noastre, și încercăm să maximalizăm virtuțile noastre, atâtea câte le avem.”

Volumul „Elogiul Moderației” este disponibil aici: https://edituraspandugino.ro/perpetuo...

#podcast #spandugino #aureliancraiuțu #elogiulmoderatiei

Galerie video