PÂINEA ȘI LUMINA VIEȚII — Două dialoguri despre Crăciun și Paști
Episcopul Ignatie (Trif) și Cristian Pătrășconiu
„Ce vedem aici sunt doi oameni — unul e om al Bisericii, celălalt e un om din Biserică — stând de vorbă despre Naștere, Crăciun, Înviere, Paști, om, divinitate, lume, iubire și ștergerea tuturor lacrimilor, așa cum pe vremuri stăteau de vorbă, pe malul râului Ilisos, Socrate și Phaidros, discutând despre frumusețea sufletului în iubire și despre câmpia ființei, așa cum stătuseră de vorbă, la gura sobei, Karl Popper și Konrad Lorenz, vorbind despre oameni, obiceiurile animalelor, lume și etologie, și cum încă mai stau de vorbă, într-un apartament din Paris, Lev Șestov și Benjamin Fundoianu, într-o minunată eternitate a conversației neîntrerupte, care începe odată cu primul om și merge mai departe prin noi, cei care stăm azi de vorbă, până la ultimul om restaurat al mântuirii.”
Horia-Roman Patapievici
„Ce vedem aici sunt doi oameni — unul e om al Bisericii, celălalt e un om din Biserică — stând de vorbă despre Naștere, Crăciun, Înviere, Paști, om, divinitate, lume, iubire și ștergerea tuturor lacrimilor, așa cum pe vremuri stăteau de vorbă, pe malul râului Ilisos, Socrate și Phaidros, discutând despre frumusețea sufletului în iubire și despre câmpia ființei, așa cum stătuseră de vorbă, la gura sobei, Karl Popper și Konrad Lorenz, vorbind despre oameni, obiceiurile animalelor, lume și etologie, și cum încă mai stau de vorbă, într-un apartament din Paris, Lev Șestov și Benjamin Fundoianu, într-o minunată eternitate a conversației neîntrerupte, care începe odată cu primul om și merge mai departe prin noi, cei care stăm azi de vorbă, până la ultimul om restaurat al mântuirii. Ce găsesc extraordinar în acest dialog e îmbrățișarea celor doi convivi prin intermediul cuprinderii îndrăgostite a celor vorbite, care și pe noi, ascultându-i, ne cuprind în îmbrățișarea lor: ei schimbă cu noi cuvintele pe care și le împărtășesc precum împărtășania dată după spovedanie celui învrednicit de către cel în harul lui Dumnezeu dăruit.”
Horia-Roman Patapievici
Fișa tehnică
- An apariție
- 2024
- Ediție
- a II a | Spandugino & Horeb
- ISBN
- 978-630-6543-67-0
- ISBN II
- 978-606-95690-5-4
- Format
- 140 x 205 mm
- Număr pagini
- 176
- Tip copertă
- Cartonată
„Conversaţiile ample care se regăsesc transcrise în această carte au existat, mai întâi, într‑o formă diferită: şi anume, ca patru video‑dialoguri tematice despre Naşterea şi despre Învierea lui Iisus, înregistrate (la Huşi, în biblioteca Părintelui Episcop Ignatie al Huşilor) şi difuzate, în primăvara şi în toamna anului trecut, în cadrul unor ediţii speciale ale podcastului Spandugino, „Rezilienţă prin cultură”.
Cele patru ample dialoguri au fost însă gândite, de la bun început, să capete conturul a ceea ce au devenit odată cu acest volum: o carte. Aceasta!
Pâinea şi Lumina Vieţii urmează structura pe care au fost gândite dialogurile de pornire, însă versiunea textuală a acestor conversaţii este una îmbunătăţită şi, în mod evident, mai mare decât ceea ce era iniţial. Orizontul tematic este, pentru ambele formate, intact; formulările cu care sunt atacate atât de generoasele teme sunt însă, în mai multe rânduri, ajustate pentru rigorile unui text tipărit.”
Cristian Pătrășconiu
„Fiecare loc unde se slujeşte Sfânta Liturghie este ca un Betleem, unde Hristos Se naşte în inima noastră ori de câte ori ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Lui. Sau noi înşine devenim un Betleem spiritual. Aşa cum ieslea devine locul unde Se naşte Pâinea din cer, şi sufletul omului care a decis să‑L primească în casa inimii sale devine un Betleem spiritual.”
Episcopul Ignatie (Trif)
„Răspunsul lui Dumnezeu la păcatul omului şi al neiubirii este Fiul Lui, Iubirea desăvârşită şi nevinovăţia absolută. Prin Venirea Sa în lume, ca Om, ne‑a asumat şi ne‑a făcut părtaşi la frumuseţea firii Sale umane, care coincide cu restaurarea omului prin Naşterea, Răstignirea, Învierea şi Înălţarea Lui la ceruri. Conţinutul acestei aşteptări culminează cu naşterea Logosului, cea de‑a doua Persoană a Sfintei Treimi, ca Om în lumea noastră, care este totuna cu personalizarea firii umane în Ipostasul dumnezeiesc.”
Episcopul Ignatie (Trif)
„Apostolul Toma este un elocvent exemplu al faptului că dorinţa sa de a pipăi adevărul, în mod empiric, reprezintă un lucru minunat, pe care Domnul Însuşi îl încurajează. Exemplul lui Toma ne învaţă că raţiunea fără credinţă înseamnă ateism, iar credinţa fără raţiune înseamnă bigotism, aşa cum am afirmat mai sus.”
Episcopul Ignatie (Trif)
„ Este nevoie de un salt calitativ la cele nevăzute, la cele care dau consistenţă reală praznicului Învierii. Ar fi excelent ca pe tot parcursul Săptămânii Luminate, în zilele de după Paşti, creştinii să se cuminece cu Trupul şi Sângele lui Hristos şi să citească în fiecare zi pasajul în care este relatată Învierea Mântuitorului, de la fiecare evanghelist. În patru zile, dacă aloci zilnic câte un pasaj de la fiecare evanghelist (Matei, Marcu, Luca şi Ioan), vei putea să plonjezi în atmosfera pascală. Vei putea descoperi nenumărate nuanţe care‑ţi îmbogăţesc percepţia despre miracolul Învierii.”
Episcopul Ignatie (Trif)