Învierea lui Lazăr de-a lungul secolelor

Învierea lui Lazăr de-a lungul secolelor

Învierea lui Lazăr de-a lungul secolelor este o istorie a receptării episodului din Evanghelia după Ioan în tradiția creștină. De la cele mai vechi mențiuni până la legendele și dramele liturgice occidentale, de la comentariile Părinților Bisericii la rescrierile medievale ale miracolului din Betania, de la arta paleocreștină la Giotto, călătoria împreună cu Lazăr reface etapele dezvoltării creștinismului, le pune în lumină mizele, legăturile și discontinuitățile, dar, înainte de toate, vorbește despre cum au citit oamenii din diferite epoci ceea ce textul biblic le-a transmis. Lazăr, prietenul lui Hristos, devine o oglindă a condiției umane.

Bogdan Tătaru-Cazaban 

ÎN CURS DE APARIȚIE

În pofida unui straniu „mutism” de până în secolul al III-lea, creștinii din primele veacuri erau, de fapt, foarte atașați de învierea lui Lazăr. Mărturiile din catacombele romane sunt foarte grăitoare: Lazăr, înviat de Hristos după patru zile, devine de timpuriu un simbol al renașterii spirituale și o prefigurare a învierii de la sfârșitul veacurilor, când „trâmbița“ îngerului va suna la fel de puternic ca glasul lui Iisus chemând-și prietenul din Sheol. Dând tonul exegezei alegorice din toate timpurile, Origen exclama: „Sunt și alți Lazări printre voi!“, iar Sfântul Grigorie Teologul, într-unul dintre poeme, se ruga astfel: „Trei dintre cei morți au văzut lumina: fiica unei căpetenii / copilul văduvei / și Lazăr ieșit din mormânt pe jumătate descompus. / Fă să fiu cel de-al patrulea!“ Și nici Fericitul Ieronim nu aștepta altceva, „în mormântul păcatelor”, decât să fie strigat pe nume ca în episodul evanghelic: „Ieronim, vino afară!”.

Învierea lui Lazăr de-a lungul secolelor este o istorie a receptării episodului din Evanghelia după Ioan în tradiția creștină. De la cele mai vechi mențiuni până la legendele și dramele liturgice occidentale, de la comentariile Părinților Bisericii la rescrierile medievale ale miracolului din Betania, de la arta paleocreștină la Giotto, călătoria împreună cu Lazăr reface etapele dezvoltării creștinismului, le pune în lumină mizele, legăturile și discontinuitățile, dar, înainte de toate, vorbește despre cum au citit oamenii din diferite epoci ceea ce textul biblic le-a transmis. Lazăr, prietenul lui Hristos, devine o oglindă a condiției umane.

Bogdan Tătaru-Cazaban   

BTC-IL
Fișa tehnică
An apariție
2022
Ediție
I (Spandugino & Zeta Books)
ISBN
978-606-8944-94-4 (Vol. 1: 978-606-8944-95-1)
ISBN II
978-606-697-156-0 (Vol. 1: 978-606-697-157-7)
Format
133 x 203mm
Număr pagini
225
Tip copertă
Cartonată