Viața mințită

Viața mințită

Totul pare să-i reuşească lui Salavador Portal, fost şaizecioptist, devenit un fel de mentor, coach al oamenilor de afaceri. În loftul său din Bastilia, el duce existenţa confortabilă a burghezilor-boemi. Un rău insidios îl roade totuşi în interior şi se lasă pradă alcoolismului. De-a lungul confidenţelor Verei, bunica sa, care a ales să se retragă în Franţa într-un azil de bătrâni, şi ale tatălui său, Gonzalo, începe să conştientizeze în ce măsură a putut să meargă pe lângă adevărata sa viaţă. Născut la Berlin din părinţi evrei toleraţi, Vera l-a urmat în Spania pe Rafael Portal, tânăr universitar, specialist în cultura arabo-andaluză, şi discipol al lui Miguel de Unamuno, scăpând astfel din capcana Germaniei naziste. Împreună cu soţul ei, care va fi ucis în 1936 în circumstanţe tragice, ea a trăit o dragoste pasională, şi această figură legendară a lui Rafael bântuie memoria familială. La anunţul sinuciderii tatălui său, Salvador se hotărăşte în cele din urmă să meargă în Spania, urmărind umbra lui Unamuno, figură răscolită de un adevăr fără certitudini. Roman care condensează un secol de istorie, „Viaţa minţită” surprinde toate manevrele necinstite, înşelăciunile acestei perioade, de la cele ale asasinilor Republicii spaniole, nu toţi falangişti, până la cele ale pseudorevoluţionarilor anilor ’60, manipulatori care şi-au dat la schimb serviciile, titlurile şi sloganurile pentru stock-options.

30,00 RON
cu TVA
Stoc epuizat
  • Security policy (edit with Customer reassurance module) Security policy (edit with Customer reassurance module)
  • Delivery policy (edit with Customer reassurance module) Delivery policy (edit with Customer reassurance module)
  • Return policy (edit with Customer reassurance module) Return policy (edit with Customer reassurance module)

Totul pare să-i reuşească lui Salavador Portal, fost şaizecioptist, devenit un fel de mentor, coach al oamenilor de afaceri. În loftul său din Bastilia, el duce existenţa confortabilă a burghezilor-boemi. Un rău insidios îl roade totuşi în interior şi se lasă pradă alcoolismului. De-a lungul confidenţelor Verei, bunica sa, care a ales să se retragă în Franţa într-un azil de bătrâni, şi ale tatălui său, Gonzalo, începe să conştientizeze în ce măsură a putut să meargă pe lângă adevărata sa viaţă. Născut la Berlin din părinţi evrei toleraţi, Vera l-a urmat în Spania pe Rafael Portal, tânăr universitar, specialist în cultura arabo-andaluză, şi discipol al lui Miguel de Unamuno, scăpând astfel din capcana Germaniei naziste. Împreună cu soţul ei, care va fi ucis în 1936 în circumstanţe tragice, ea a trăit o dragoste pasională, şi această figură legendară a lui Rafael bântuie memoria familială. La anunţul sinuciderii tatălui său, Salvador se hotărăşte în cele din urmă să meargă în Spania, urmărind umbra lui Unamuno, figură răscolită de un adevăr fără certitudini. Roman care condensează un secol de istorie, „Viaţa minţită” surprinde toate manevrele necinstite, înşelăciunile acestei perioade, de la cele ale asasinilor Republicii spaniole, nu toţi falangişti, până la cele ale pseudorevoluţionarilor anilor ’60, manipulatori care şi-au dat la schimb serviciile, titlurile şi sloganurile pentru stock-options. Traversând această simfonie familială, se remarcă figura demnă şi fermă a Verei, căreia nepotul său îi va mărturisi în final: “Nu a fost nevoie să faci sau să zici nimic pentru a mă salva de la dezintegrare; a fost de ajuns să fii tu însăţi.”

MC-VIM-A01
Fișa tehnică
Traducător
Anamaria Michaud
An apariție
2013
Ediție
I
ISBN
978-606-92456-9-9
Format
13,5 CM x 20,0 CM
Număr pagini
461
Tip copertă
Broșată

„La vie mentie” a primit în 2008 Prix des Ecrivains Croyants, fiind apreciată pentru valoarea sa artistică, dar şi etică. Autor al unei opere profund inspirate de rădăcinile sale franco-spaniole, Michel del Castillo face ca lectorul să retrăiască, prin intermediul unei fresce familiale vaste, un secol de istorie spaniolă.

Am considerat necesar şi foarte util să propunem cititorilor români acest roman atât din raţiuni istorice, dar mai ales umane, dat fiind că el reflectă o experienţă de viaţă autentică şi ne pune faţă-n faţă cu vremurile tulburi în care trăim, dominate de false valori şi de cultul aparenţei.

„Să îmbătrâneşti înseamnă să faci un pact cu regretele”


„Timpul ajunge să depună asupra trecutului o patină de tandreţe şi de regret.”


„O iubeam, evident, cum să nu ți iubești copilul? În timp ce îi ascultam gânguritul, aveam totuși o vagă îndoială. Aveam impresia dezagreabilă de a juca un rol într o comedie scrisă de un autor anonim. Mă dedublam, mă vedeam aplecat asupra lui Sabine, mă auzeam spunând diverse nerozii. Aveam o fiică tot așa cum posedam o mașină, un apartament, o casă în ținutul basc. Trăgeam din asta satisfacții indiscutabile. La vârsta mea, în situația mea, trebuie să avem copii cărora, desigur, să ne dedicăm; pe care îi admirăm și îi arătăm tuturor. Nu mă încadram foarte bine în această categorie și acest decalaj îmi alimenta indispoziția. Oare când eram pe deplin eu însumi? Pentru a mi alunga neliniștea, mă grăbeam să mi sărut fetița, să râd cu ea. Totul era în ordine, numai că nu eram convins că îmi dorisem această ordine.”


„Nu aveam niciun adevăr, nu aveam să deţin niciunul vreodată, dar știam din acel moment unde era, departe, foarte departe, într un loc inaccesibil. Știam că nu e important ce posedăm, ci lucrul pe care îl căutăm. Gonzalo, Vera, umbra lui Rafael, aceea a maestrului lor, Unamuno, fiecare deschisese o nișă prin care simțeam că se strecura o briză subtilă. Poate că nu era decât suflul vieții și îl respiram cu aviditate, recunoștință, fără să mă întreb ce însemna viața, nici cum să o interpretez. Mă mulțumeam să o întâmpin cu ardoare.”


„Minciuna ne stăpânește, este în noi... Nu cer transparența, de altfel detest puritatea protestantă. Există, vor exista întotdeauna niște umbre, contradicții, răni. Există murdărie, noroi. Dar impostura este grimasa sincerității.”