GAUDEAMUS 2017 – Lansare de carte: Creștinismul românesc. Studii istorico-filologice, autor Alexandru Niculescu

Data : vineri, 24 noiembrie, 2017
Loc desfășurare : Târgul internațional Gaudeamus – Carte de învățătură 2017, Sala Cupola

Vineri, 24 noiembrie, ora 16:00, la Sala Cupola, în cadrul Târgului internațional Gaudeamus – Carte de învățătură 2017, a avut loc lansarea volumului Creștinismul românesc. Studii istorico-filologice, autor Alexandru Niculescu.

Vorbitori: Ana Blandiana, Francisca Băltăceanu, Mihai Zamfir, Mircea Martin, Wilhelm Dancă.


„În două rânduri am ascultat la Academie conferințe ale lui Alexandru Niculescu pe fragmente din această carte și îmi amintesc bine conferința despre Tatăl nostru, care mi s-a părut cu adevărat extraordinară, un studiu comparativ între diverse limbi, un studiu lingvistic. Mi se pare extraordinar că această carte a fost publicată și că o asemenea carte esențială se află și se va afla în bibliotecile din România și, mai ales, mi se pare extraordinar că, prin apariția ei, Alexandru Niculescu a recăpătat puterea de a continua să scrie.”

Ana Blandiana

„Cartea este scrisă foarte limpede, foarte curgător. Uneori nu o lași din mână, pentru că vrei să vezi ce se întâmplă mai departe. Față de moda actuală a lingviștilor în care trebuie să-ți traduci întâi ție ce vor să spună, ca după aceea să înțelegi și tu, este de o claritate și de un vocabular simplu și pasionant. Puteți să spuneți și celor din jur: o pot citi chiar dacă nu sunt specialiști.”

Francisca Băltăceanu

„Cartea aceasta nu este numai o carte de lingvistică, de filologie, de teologie sau de lexicologie. Nu este cartea unor discipline foarte clar distincte, dimpotrivă: este o carte multidisciplinară – este într-un fel obligată să fie astfel prin obiectul său, dar și prin capacitatea autorului de a acoperi foarte multe domenii, în chipul cel mai firesc și fără niciun fel de paradă de erudiție sau ostentație culturală.”

Mircea Martin

„Cred că teza fundamentală a acestei cărți [...] este următoarea: noi suntem creștini, dar suntem creștini în maniere diverse, diversificat. [Autorul] pledează pentru păstrarea acestor filoane diferite ale creștinismului, pe care nu trebuie să le omogenizăm, să le transformăm pe toate într-o structură monolit, și să le păstrăm ca atare. [...]. Prin urmare, aceasta este structura creștinismului nostru, cu multe influențe, cu multe filoane, și teza domnului profesor, chiar dacă pe alocuri pare un fel de pledoarie pentru identitatea ortodoxă, ca să îi mai liniștească pe unii, ca să nu fie prea mulți scandalizați de ce spune el, structura creștinismului nostru este așadar plurală; chiar dacă majoritatea este ortodoxă, avem surse plurale.”

Wilhelm Dancă

„Domnul profesor Niculescu are talentul de a transforma lingvistica, istoria, teologia, etimologia, eventual și sociologia – pentru că este vorba de și de sociologi aici – în literatură involuntară – nu știu cât este de involuntară, dar literatură este oricum. Capitole cum ar fi cel despre unirea cu Roma, despre Diaconul Coresi, despre Tatăl nostru, sunt pe alocuri pagini absolut palpitante, deși capitolele sunt întinse [...]. Această deschidere, care ar putea să fie plictisitoare, lingvistic vorbind, se transformă într-o povestire pe care orice om cultivat, orice român interesat de cultura lui, o poate din plin aprecia.”

Mihai Zamfir

Galerie foto

Galerie video