Lansare de carte: O teorie a secundarului. Imperfecțiune și înfrângere și Înțelepciunea calmă. Di@loguri în cyberspace cu Robert Lazu. România noastră. Conversații berlineze. Varia. Dialoguri și interviuri, autor Virgil Nemoianu

Data : joi, 12 octombrie, 2017
Loc desfășurare : Biblioteca Națională a României

Joi, 12 octombrie, ora 10:00, la Biblioteca Națională a României, a avut loc lansarea volumelor: O teorie a secundarului. Imperfecțiune și înfrângere și Înțelepciunea calmă. Di@loguri în cyberspace cu Robert Lazu. România noastră. Conversații berlineze. Varia. Dialoguri și interviuri, autor Virgil Nemoianu.

Vorbitori: Monica Pillat, Mircea Anghelescu, Virgil Nemoianu.


„De la istoria culturii și istoria literaturii, profesorul Nemoianu a ajuns, predând la Catholic University din Washington câteva zeci de ani literatura comparată și diferită de institutele conexe, la o viziune complexă asupra literaturii ca punct de plecare, ca metodă de investigare a umanităților în general, a felului în care trăim sau ne integrăm într-un spațiu al tradiției. Ediția pe care o scoate Editura Spandugino are rolul de a strânge laolaltă și de a propune cititorilor din generația care ne urmează corpusul acesta de texte cu totul extraordinare. Adunate laolaltă, se văd lucrările care încep cu o eseistică, cu o viziune asupra literaturii comparate, asupra integrării intelectualității într-un univers uman foarte divers și nu întotdeauna liniștit.”

Mircea Anghelescu

„Profesorul Nemoianu, în toate cărțile pe care le-a scris și i s-au publicat la această prestigioasă editură, pledează pentru cultură și credință ca păstrătoare ale memoriei. Prezentul fără memorie este un prezent vulnerabil, și un om fără cultură și credință poate suferi vicisitudinile unor manipulări de tot felul. [...] În cărțile acestea – mă refer la mai multe sintagme care dau și titlurile unor volume, de exemplu Calmul valorilor sau Înțelepciunea calmă – calmul și echilibrul pe care profesorul Nemoianu le găsește în cultură și credință îți dau stabilitate vieții, îți dau armonia și echilibrul pe care trebuie să le ai, oricât de tulbure ar fi vremurile în care trăiești. Cred că acesta este poate cel mai frumos mesaj pe care profesorul Nemoianu îl transmite prin cărțile sale, și anume că umanismul creștin trebuie să stea la baza fiecărui om de astăzi, fiecărui tânăr, pentru că este o armă pe care putem să o utilizăm. Aceste două componente și această tărie pe care ți le dau cultura și credința trebuie dobândite, iar noi suntem ceea ce citim, devenim ceea ce am învățat.”

Monica Pillat

„Eu am crescut cu cartea și prin carte. Am învățat foarte devreme: la o vârstă de 4, maxim 5 ani puteam să citesc, nu numai în română, dar chiar și în germană și în franceză. Familia era destul de multilingvă. Din acea clipă, am rămas credincios cărții. [...] Când am ajuns în America, marea mea surpriză, de fapt un fel de explozie de bucurie pentru mine, a fost accesul liber la raft la Biblioteca Universității din California, la care mi-am luat doctoratul, și faptul că petreceam ore întregi acolo trecând de la un raft la altul, de la un autor la altul, citind câte o carte, răsfoind, mai luând câteva notițe.”

Virgil Nemoianu

Galerie foto

Galerie video