Lansare de carte: Fluviul Alfeu sau despre exil şi întoarceri, autor Sanda Golopenţia

Data : joi, 25 mai, 2017
Loc desfășurare : Sala de Lectură a Bibliotecii Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti)

Joi, 25 mai 2017, ora 14:00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti), a avut loc lansarea volumului Fluviul Alfeu sau despre exil şi întoarceri, autor Sanda Golopenţia.

Vorbitori: Sanda Golopenţia, Liviu Papadima, Emil Ionescu, Romulus Bucur, Lavinia Spandonide.


„Delicata problemă a relaţiei între intelectual şi politică – spune doamna Golopenţia aici, este o problemă care stârneşte nu afirmaţii, ci întrebări pe care trebuie să ni le punem în permanenţă în căutarea unui răspuns într-o chestiune atât de vagă şi totodată atât de fiebinte în spaţiul nostru cultural – ce este acela un intelectual, ce tipuri de cultură şi ce conjuncturi favorizează această asumare de rol, ce înţelegem prin politică.”

Liviu Papadima

„Prin creaţia sa ştiinţifică, doamna Golopenţia transmitea o extraordinară energie intelectuală, o mare forţă intelectuală. Nu ai sentimentul acesta decât atunci când te afli în faţa personalităţilor care schimbă ceva în ştiinţă. (…) Se simţea în scrisul doamnei o fervoare pe care eu am pus-o întotdeauna pe seama unei dăruiri a vieţii ei către ştiinţă. (…) În al doilea rând, doamna Golopenţia mi-a transmis acest sentiment de neuitat în ceea ce-l priveşte pe un om de ştiinţă, al extraordinarei capacităţi de înnoire, autoînnoire ştiinţifică.”

Emil Ionescu

„O primă caracterizare a acestor patru cărţi, două volume fizice şi patru volume conceptuale, este că avem în primul rând o circumscriere şi apoi o cartografiere a unui teritoriu pe care altfel îl putem explora în fel şi chip – iar rezultatul este că întotdeauna descoperim ceva nou şi întotdeauna avem o imagine coerentă a unei personalităţi exemplare din punct de vedere intelectual, din punct de vedere profesional, etic.”

Romulus Bucur

„Care ar fi misiunile omului plecat departe? Misiunea de a păstra limba lui, nu numai pentru a o ajuta să reziste – este adevărat, asta este o misiune majoră – dar şi pentru a fi în acord cu sine, pentru a păstra în exterior limba în care îşi vorbeşte în interior. (…) Încredere în limba română, încredere în faptul că se pot face lucruri şi că le putem face şi că se ridică o generaţie nouă care va fi probabil mult mai bună decât am fost noi şi care va avea căi mai largi decât le-am avut noi şi va putea ţinti mai departe.Ț

Sanda Golopenţia

Galerie foto

Galerie video