GAUDEAMUS 2017 – Lansare de carte: Răni deschise 7. Educația omenescului, autor Solomon Marcus

Data : sâmbătă, 25 noiembrie, 2017
Loc desfășurare : Romexpo – Târgul internațional Gaudeamus - Carte de învățătură 2017 - Sala Mircea Sântimbreanu

Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 14:00, la Sala Mircea Sântimbreanu, în cadrul Târgului internațional Gaudeamus - Carte de învățătură 2017, a avut loc lansarea volumului Răni deschise 7. Educația omenescului, autor Solomon Marcus.

Vorbitori: Lavinia Spandonide, Mina Rusu, Gheorghe Păun, Mihai Dinu, Vasile Burlui.


„Atunci când a împlinit 85 de ani la Academie, a fost o sesiune la care am pregătit un text care avea următorul titlu: 15 motive pentru care Marcus este „incomod” pentru cei din jur; prin nivelul la care a ridicat productivitatea unui matematician, prin impactul pe care îl are, prin perfecțiunea limbii române, prin deschiderea către orice, prin faptul că învăța până în ultima clipă. Este esențial – și aceasta rezultă și din această carte – ca omul, pentru a deveni și mai om, să se educe, să învețe, să se mire, să pună întrebări, să fie deschis dialogului. Trebuie să învețe! Marcus le făcea pe toate.”

Gheorghe Păun

„Solomon Marcus este ca acel ocean gânditor de pe planeta Solaris, un creier de dimensiuni planetare, care a avut atâtea valențe. S-a ocupat de atât de multe lucruri cunoscându-le în profunzime, dar nu așa cum spunea Caragiale cândva, „românul știe din toate câte nimic”. Profesorul Marcus știa din toate, pe toate le aprofundase, într-un fel el reînnoda legătura cu filosofia antică. Inspirat de Pitagora, Solomon Marcus considera că matematica trebuie să dea seamă de tot ceea ce se întâmplă în cultură și în realitate, în lumea reală, și sub această idee punea întreaga sa campanie pentru școală. Afirma că rădăcina tuturor necazurilor pe care le avem noi astăzi în România trebuie căutată în starea învățământului, în starea școlii.”

Mihai Dinu

„Solomon Marcus este deosebit. În primul rând, pe el îl poți ghici foarte ușor după câteva criterii. Este vorba înainte de toate despre gândirea marcusiană, specifică prin îndrăzneala, prin ingeniozitatea noilor ipoteze pe care le generează plecând de la axiome și teoreme vechi. În același timp, alături de omul de știință șade foarte bine gândirea omului de cultură și a umanismului lui Solomon Marcus. Alături de matematician șade lingvistul. Alături de specialistul, cel care sondează posibilitățile interdisciplinare ale științei, se află transdisciplinaritatea. Și tot așa, Solomon Marcus se descrie până la urmă pe sine ca un adevărat filosof al științei. Este o ființă ubicuitară. Îl găsești pe Solomon Marcus în toate domeniile activității sociale, științifice, în cultura românească și nu numai. Patinează foarte ușor de la un domeniu la altul, de la literatura engleză, la franceză, la germană, și este întotdeauna proaspăt, ingenios și are ceva interesant de spus.”

Vasile Burlui

Galerie foto

Galerie video