BOOKFEST 2017 – Lansare de carte: Fluviul Alfeu sau despre exil şi întoarceri, autor Sanda Golopenţia

Data : sâmbătă, 27 mai, 2017
Loc desfășurare : Romexpo – Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2017 - Scena Arena

Sâmbătă, 27 mai, ora 14:00, la Scena Arena, în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2017, a avut loc lansarea volumului Fluviul Alfeu sau despre exil şi întoarceri, autor Sanda Golopenţia.

Vorbitori: Sanda Golopenţia, Doina Jela, Mircea Martin, Dan C. Mihăilescu şi Lavinia Spandonide


„Distincţiile pe care le face Sanda Golopenţia între exil şi emigrare sunt extrem de interesante şi definitive – aproape că nu poţi să gândeşti mai departe această problematică actualizată acum de ceea ce se întâmplă în legătură cu valurile de migraţie, fără să apelezi la distincţiile pe care le face ea în aceste pagini.”

Mircea Martin 

„În toată această dezbatere între naţionalism şi internaţionalism, între xenofobie şi xenofilie sau alterofobie care se poartă, avem o sintagmă perfectă şi care îl rezumă şi pe Anton Golopenţia: patriotism cosmopolit. Avem nevoie de oameni care ştiu să fie patrioţi, să îşi asume ideea naţională la modul organic, simplu şi creator şi care să nu fie izolaţionişti, să nu fie xenofobi, să fie cosmopoliţi în acelaşi timp.”

Dan C. Mihăilescu

„Am găsit în cărţile Sandei Golopenţia paginile cele mai pătrunzătoare pe care le-am citit vreodată de hermeneutică şi fenomenologie a exilului. Cu distincţia ei netă între exil şi emigraţie, pe care nimeni n-ar mai putea-o ignora de acum înainte.”

Doina Jela

„În aceste cărţi, de foarte multe ori, apar idei şi proiecte în care cred. Am avut surprinderea recitind – pentru că sunt un cititor autocritic – să văd că totuşi proiectele pe care le avansam le-aş semna şi astăzi – dar nu ştiu dacă asta înseamnă că sunt bune sau rele. Ceea ce spun este doar că felul în care am visat la lucruri care se pot face în România sau la modul în care exilul românesc şi cei din ţară pot să-şi unească puterile spre a realiza ceva a rămas pentru mine unul valabil.”

Sanda Golopenţia

Galerie foto

Galerie video