Romulus Rusan

Romulus Rusan

Romulus Rusan (1935–2016)

Scriitor, critic de film, istoric, editor. Autor a peste 20 de cărți printre care America ogarului cenușiu, O călătorie spre marea interioară, Roua și bruma, Cauze provizorii, Permisul de pieton, Cronologia și geografia represiunii, Recensământul populației concentraționare.

Fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet. Director al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului. Editor al colecțiilor de documente și studii istorice publicate de Fundația Academia Civică. Coordonator al Addendei românești din Cartea Neagră a Comunismului editată de Stéphane Courtois.

Traduceri în poloneză, germană, franceză, italiană.

20,00 RON

Cartea scriitorului Romulus Rusan readuce într-o neştirbită realitate mărturiile luate acum mai mult de un sfert de secol unor personalităţi orânduite de el, simbolic, în jurul Mesei Tăcerii. […] Sunt convorbirile lui Romulus Rusan cu doisprezece contemporani, care cu toţii au avut privilegiul de a fi stat faţă în faţă cu Brâncuşi, de a-l fi ascultat, apoi de a-şi reaminti cuvinte cândva rostite de el – iar, în cele din urmă, performanţa autorului şi a cărţii este că acestea formează un portret viu şi unitar. […] Discuţiile la Masa Tăcerii au fost așadar de-a dreptul culese de la chiar ultimii supravieţuitori români care efectiv l-au cunoscut pe Brâncuşi – cei mai mulţi într-o „primă audiţie” –, mărturiile lor având o neprețuită valoare.

Barbu Brezianu