Yasmina Khadra

Yasmina Khadra

Yasmina Khadra este pseudonimul scriitorului algerian-francofon Muhammad Moulessehoul, care a adoptat numele unei femei pentru a-şi ascunde identitatea şi a avea o libertate mai mare atunci când a scris despre evenimentele îngrozitoare din 1990. Este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai ţării sale, tradus în peste 40 de limbi.

Muhammad Moulessehoul se naşte în 1955 în Kenadsa, Algeria. Tatăl său îl înscrie într-o şcoală militară în 1964, apoi în 1975 se înscrie la Academia militară şi se alătură armatei, petrecându-şi 25 de ani în sânul acesteia. A început să-şi publice operele în anii 1980.

A adoptat un pseudonim feminin în 1988 pentru a evita să-şi supună manuscrisele aprobării cenzorilor militari pe când era încă un ofiţer al armatei, din 1978 până în 2000. Alegerea acestui pseudonim este semnificativă din mai multe puncte de vedere. Yasmina este numele soţiei sale şi alegerea unui nume feminin reflectă respectul şi admiraţia sa pentru femeile din ţara sa. Cu toate acestea, acest pseudonim a avut şi o problemă, pentru că popularitatea şi succesul său în creştere au atras atenţia criticilor a căror apreciere a operei era bazată în parte pe atitudinea lor faţă de femeile-scriitori.

Revelaţia adevăratei sale identităţi într-un interviu pentru Le Monde des livres în ianuarie 2001, după ce a părăsit Algeria, a provocat o reacţie deopotrivă de dezaprobare şi admiraţie. Faptul că scriitorul fusese un ofiţer al armatei ridica o problemă. Khadra şi-a explicat poziţia în două opere: L’écrivain (Scriitorul, 2001) şi L’Imposture des mots (Impostura cuvintelor, 2002), în care şi-a pus personajele să acţioneze în apărarea sa.

În 2000 Khadra părăseşte Algeria pentru Mexic, dar se stabileşte apoi în Franţa, unde locuieşte şi în prezent.


Cărţile autorului

  • Ceea ce ziua datorează nopţii Original: Ce que le jour doit à la nuit
30,00 RON
Stoc epuizat

Ceea ce ziua datorează nopții este poate cea mai impresionantă, profund umană, carte a Yasminei Khadra (pseudonim literar al autorului francez de origine algeriană Mohammed Moulessehoul). Un adevărat imn adus dragostei sub toate formele sale: prietenie, dragostea-pasiune, dragostea filială, dragostea de țară. Autorul însuși mărturisește că intenţie sa a fost să scrie „un mare roman de dragoste, în genul operelor Pe aripile vântului sau Doctor Jivago.”

Cele mai importante premii şi distincţii primite:

- Premiul France - Télévisions 2008

- Cea mai bună carte a anului 2008, premiu acordat de prestigioasa revistă literară LIRE

- Prix des Lecteurs de Corse (2009) – Premiul cititorilor corsicani

În 2011, Academia Franceză şi de Institutul Francez i-au decernat scriitorului Marele Premiu de literatură Henri Gal pentru întreaga sa operă.