Michel del Castillo

Michel del Castillo

Michel del Castiilo se naşte la Madrid în 1933, din tată francez şi mamă spaniolă. Foarte repede, familia sa este constrânsă să se refugieze în Sudul Franţei din cauza războiului civil spaniol şi a Spaniei franchiste.

Abandonat de mama sa, micul Michel este deportat într-o tabără de concentrare din Mauthausen (Germania). Eliberat după război, se întoarce în Spania. Guvernul franchist îl trimite atunci timp de cinci ani într-o casă de corecţie. După ce iese din această „ocnă”, după cum o numeşte chiar el, se întoarce la Paris şi începe să scrie. Primul său roman, „Tanguy”, apărut în 1957, este aproape un roman autobiografic. Scriitorul nu va abandona niciodată pe de-a-ntregul această încercare de a-şi reconstrui viaţa prin intermediul romanului.

Michel del Castillo este un scriitor prolific, autor a mai mult de douăzeci de romane, fiind recompensat cu numeroase premii. Considerând scriitura ca „expresie a unei angoase profunde”, el păstrează o admiraţie profundă pentru Dostoievski. www.fichesdelecture.com


Premii literare:

 • Prix des Libraires şi Prix des Deux-Magots pentru „Le vent de la nuit” (1973)
 • Prix Chateaubriand pentru „Le Silence des pierres” (1975)
 • Prix Renaudot pentru „La nuit du décret” (1981)
 • Prix du Levant pentru „Une femme en soi“ (1991)
 • Grand prix RTL- Lire pentru „Le crime des pères” (1993)
 • Prix Maurice Genevoix pentru „Rue des Archives” (1994)
 • Prix de l'écrit intime pentru „Mon frère l’Idiot” (1995)
 • Prix Femina Essai pentru „Colette, une certaine France” (1999)
 • Prix Méditerranée pentru „Dictionnaire amoureux de L’Espagne (2005)
 • Prix des écrivains croyants pentru „La vie mentie” (2008)

Dintre cărţile publicate

 • Viața mințită Original: La vie mentie
30,00 RON
Stoc epuizat

Totul pare să-i reuşească lui Salavador Portal, fost şaizecioptist, devenit un fel de mentor, coach al oamenilor de afaceri. În loftul său din Bastilia, el duce existenţa confortabilă a burghezilor-boemi. Un rău insidios îl roade totuşi în interior şi se lasă pradă alcoolismului. De-a lungul confidenţelor Verei, bunica sa, care a ales să se retragă în Franţa într-un azil de bătrâni, şi ale tatălui său, Gonzalo, începe să conştientizeze în ce măsură a putut să meargă pe lângă adevărata sa viaţă. Născut la Berlin din părinţi evrei toleraţi, Vera l-a urmat în Spania pe Rafael Portal, tânăr universitar, specialist în cultura arabo-andaluză, şi discipol al lui Miguel de Unamuno, scăpând astfel din capcana Germaniei naziste. Împreună cu soţul ei, care va fi ucis în 1936 în circumstanţe tragice, ea a trăit o dragoste pasională, şi această figură legendară a lui Rafael bântuie memoria familială. La anunţul sinuciderii tatălui său, Salvador se hotărăşte în cele din urmă să meargă în Spania, urmărind umbra lui Unamuno, figură răscolită de un adevăr fără certitudini. Roman care condensează un secol de istorie, „Viaţa minţită” surprinde toate manevrele necinstite, înşelăciunile acestei perioade, de la cele ale asasinilor Republicii spaniole, nu toţi falangişti, până la cele ale pseudorevoluţionarilor anilor ’60, manipulatori care şi-au dat la schimb serviciile, titlurile şi sloganurile pentru stock-options.